30 втілених проектів
НАЗАД
  • 10 Квітня 2020
  • 2213
  • Прокоментуй!
Новини
Цього дня народився Олександр Загродський

10 квітня 1889 року у с. Зеленків Уманського повіту Київської губернії народився генерал-хорунжий, начальник 2-ї Волинської стрілецької дивізії Армії УНР Олександр Загродський.

Молодий ветеран РІА, учасник Першої світової війни, він долучився до українського військового руху ще у листопаді 1917 р. Спершу як командир Київського вартового полку військ Центральної Ради, а від 9 лютого 1918 р. як командир 1-го Запорізького куреня військ Центральної Ради.

Під час правління П. Скоропадського, не зважаючи на звання штабс-капітана, залишився на посаді командира полку. 21.10.1918 р. був підвищений до рангу капітана з перейменуванням у сотника. 3 16.11.1918 р., після протигетьманського повстання на Харківщині – командир Запорізької дивізії військ Директорії. З 19.12.1918 р. – за сумісництвом командувач українських військ на Харківщині. З 28.02.1919 р. – за сумісництвом помічник командувача Східного фронту Дієвої армії УНР. 21.03.1919 р. був членом т. зв. революційної ради у Вапнярці. З травня 1919 р. – начальник 6-ї Запорізької дивізії. З 10.06.1919 р. – помічник начальника Запорізької групи Дієвої армії УНР. 01–10.09.1919 р. – в. о. командувача Запорізької групи Дієвої армії УНР. З 10.09.1919 р. – командувач Волинської групи Дієвої армії УНР. Учасник Першого Зимового походу – начальник Збірної Волинської дивізії. У лютому – квітні 1920 р. захворів на тиф, лікувався у рідному селі (т. в. о. начальника дивізії у цей час був генерал Н. Никонів). З 15.05.1920 р. – начальник 2-ї Волинської стрілецької дивізії Армії УНР.

генерал-хорунжий, начальник 2-ї Волинської стрілецької дивізії Армії УНР Олександр Загродський
генерал-хорунжий, начальник 2-ї Волинської стрілецької дивізії Армії УНР Олександр Загродський

У листопаді 1920-го інтернований у Польщі. Його видачі домагався голова Раднаркому УСРР Християн Раковський.

В 1921-му очолив Українську спілку інвалідів Армії УНР. Входив до Головної ради Хреста Симона Петлюри – нагороди в Армії УНР (1936-1946), розбудовував Український кооперативний союз у Холмі.

Після Другої світової війни мешкав у Австрії, США. Член ради Українського конгресового комітету Америки. Входив до Військового міністерства уряду УНР в екзилі. Почесний член «Об’єднання бувших вояків українців в Америці», невтомний громадсько-політичний діяч.

В архівах Українського Історичного та Освітнього Центру Нью-Джерсі у Савт-Бавнд-Бруці та у фондах Українського Національного Музею у Чикаго досі зберігається чимало артефактів та світлин, що колись належали Олександру Загродському.

Нагадаємо, що у 2012 році наш фонд звернувся до Зеленьківської сільської ради з пропозицією перейменувати одну з вулиць села, що носить радянську назву, на честь командира 2-ї Волинської дивізії Армії Української Народної Республіки О. Загродського.

Ось уривок з публікації на нашому сайті за 21 березня 2013 р.:

“Сільська голова пані Валентина Деркач, озброївшись старим ідеологічним штампом “та воно таке дороге, та нащо воно треба” заходилась відмовляти селян від перейменування, – повідомляє “Героїка”. – Зеленьківцям почали розповідати старі байки, що перейменування тягне за собою страшні видатки та заміну паспортів в короткі строки”.

Селяни, щойно почули, що перейменування – то витрати і біганина з документами, одразу ж відхили пропозицію.
“Аби не виглядати в очах сільської громади печерними українофобами, сільська рада запропонувала “компроміс”, – зазначають представники “Героїки”. – Мовляв, замість перейменування вулиці побудуємо в селі пам’ятник. Однак не самому лише генерал-полковнику, але і його братові – знаному мовознавцеві, щоб не було “надто націоналістично”.

Тож, за рішенням конференції села, ухвалено, що в Зеленькові побудують пам’ятник Олександру та Андрієві Загродським. За які кошти – цього сільська рада не уточнює.

Звісно, що пані Валентина Деркач так і не дотрималась свого слова – пам’ятника братам Загродським і досі немає в Зеленкові.

P.S. Фото з фондів Українського Національного Музею у Чикаго.

 

 

Схожі Новини
  • 19 Листопада 2021
  • 2999
  • Прокоментуй!
Пам’ятник на могилі поручника Аврамчука: зібрано половину необхідної суми

Завдяки Вашим пожертвам зібрано половину необхідної суми для реалізації двох ...

детальніше
  • 17 Листопада 2021
  • 2344
  • Прокоментуй!
На Житомирщині вшанують Героїв Базару

У листопаді–грудні цього року виповнюється 100 років Другого Зимового походу ...

детальніше
  • 12 Листопада 2021
  • 2248
  • Прокоментуй!
Допоможіть встановити пам’ятник на могилі поручника Хоми Аврамчука

Цьогоріч ми маємо надію встигнути реалізувати ще кілька проєктів. Все ...

детальніше
Залиште свій Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.