30 втілених проектів
НАЗАД
  • 19 Серпня 2020
  • 1915
  • Прокоментуй!
Новини
У Києві презентували базу даних учасників українського визвольного руху

У середу, 19 серпня, у Києві презентували базу даних з іменами вояків Військ Центральної Ради, Армії Української Держави, Галицької армії та Армії Української Народної Республіки.

За адресою www.db.geroika.org.ua відвідувачі сайту можуть швидко та безкоштовно перевірити – чи служили їхні пращури в українських військах протягом 1917-1924 рр. Для цього достатньо ввести прізвище та ім’я у пошукове поле.

Інтерфейс порталу "Імена самостійної України"
Інтерфейс порталу “Імена самостійної України”

Користувач може здійснювати пошук розшукуваної особи за прізвищем та одержати інформацію про:

1. військовий ранг та займану посаду;
2. дату та місце народження;
3. коротку біографічну довідку;
4. обставини смерті;
5. дату та місце поховання;
6. фото особи;
7. копії документів;
8. фото місця поховання.

Запуск інтернет-порталу, що носить назву «Імена самостійної України», приурочили до 10-ї річниці створення «Героїки» – благодійного фонду, що займається вивченням та популяризацією української військової історії, спорудженням пам’ятників та пам’ятних знаків на честь борців за незалежність України. Волонтери фонду працювали над формуванням бази протягом 10 років. Робота велась на території 6 держав. Активісти опрацювали документи з українських, чеських, американських та польських архівів, що містять інформацію про особовий склад українських військових формувань 1917-1924 рр. Були досліджені діаспорні періодичні видання та сфотографовано понад 13 тисяч поховань українських емігрантів у США, Канаді, Польщі, Німеччині та Чехії. Обробка та співставлення одержаних відомостей дозволили сформувати інтерактивну базу даних на 12 300 осіб.

Фото Євгена Котенка, Укрінформ.
Фото Євгена Котенка, Укрінформ.

«Проєкт реалізовано зусиллями волонтерів. Без бюджетного чи грантового фінансування. Сам сайт розроблений Максимом Горковчуком та Василем Хижим – добродіями, які створили дорогий програмний продукт абсолютно безкоштовно. Що значить інтерактивний портал? Він щодня оновлюється. З’являються нові імена, документи, фотографії і геолокації. Відбувається взаємодія із користувачами, які діляться своїми матеріалами», – пояснює керівник проєкту та очільник «Героїки» Павло Подобєд.

Український військовий історик, член правління благодійного фонду «Героїка» Ярослав Тинченко зазначив, що в українських архівах може міститись інформація приблизно про 50 тисяч осіб, які пройшли через лави українських військ у 1917-1924 рр. Тож попереду серйозна робота зі збору та обробки даних.

Фото Євгена Котенка, Укрінформ.
Фото Євгена Котенка, Укрінформ.

Ведучий презентації, головний редактор сайту «Історична правда» Вахтанг Кіпіані закликав українців не лише активно користуватись базою даних, але й ставати волонтерами, які допоможуть з пошуком та обробкою архівних документів про вояків українських армій.

Телефон для представників ЗМІ: 093-725-67-45, Павло Подобєд

Схожі Новини
  • 19 Листопада 2021
  • 2999
  • Прокоментуй!
Пам’ятник на могилі поручника Аврамчука: зібрано половину необхідної суми

Завдяки Вашим пожертвам зібрано половину необхідної суми для реалізації двох ...

детальніше
  • 17 Листопада 2021
  • 2344
  • Прокоментуй!
На Житомирщині вшанують Героїв Базару

У листопаді–грудні цього року виповнюється 100 років Другого Зимового походу ...

детальніше
  • 12 Листопада 2021
  • 2248
  • Прокоментуй!
Допоможіть встановити пам’ятник на могилі поручника Хоми Аврамчука

Цьогоріч ми маємо надію встигнути реалізувати ще кілька проєктів. Все ...

детальніше
Залиште свій Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.