30 втілених проектів
НАЗАД
  • 3 Квітня 2021
  • 974
  • Прокоментуй!
Новини
Камінь для пам’ятника воякам Армії УНР перевезено на Хмельниччину

«Героїка» продовжує підготовку до спорудження пам’ятника воякам Армії УНР у с. Великі Зозулинці Красилівського району Хмельницької області. Нами полагоджено окремі логістичні питання щодо проживання майстра за місцем спорудження пам’ятника, проведено перемовини із представниками місцевої влади та прихильниками «Героїки» в означеному районі на предмет сприяння в реалізації проєкту.

Вчора ми здійснили перевезення пісковика, видобутого з кар’єру у м. Ямпіль на Вінниччині до районного центру Красилів на Хмельниччині. Загальний обсяг каменю – майже 6 м3, вага – 2,5 тони. Весь камінь нарізаний плитами, згідно специфікації, підготовленої нашим майстром Олегом Собченком.

Давні друзі і постійні жертводавці із акціонерного товариства «Оболонь» безкоштовно надали майданчик із охороною, на якому ми розмістили палети із пісковиком. Перший етап будівництва заплановано на кінець квітня.

Пісковик перед відправленням з кар’єру
Розвантажений камінь у Красилові

Влітку 1920 р. більшовицькі війська атакували запасові бригади Армії УНР, що перебували у селах Великі та Малі Зозулинці. Хоча українці поставили рішучий спротив, все ж понесли великі втрати. Під час одного з таких боїв, що розгорнувся безпосередньо у Великих Зозулинцях 7 липня 1920 року, до більшовицького полону потрапили козаки та старшини з 6-ї Запасової стрілецької бригади Армії УНР. Після відмови перейти на службу до ворога червоноармійці пограбували полонених і стратили їх. Хорунжому 6-ї Запасової стрілецької бригади Кобилянському, який дістав вогнепальне поранення і поранення від удару списом, вдалось врятуватися з-під розстрілу через раптову атаку 13-ї дивізії Війська Польського, що повела наступ на Великі Зозулинці.

Обставини страти українських полонених були докладно описані Кобилянським командиру бригади полковнику Гнату Порохівському і невдовзі знайшли відображення у рапорті комбрига на ім’я командувача запасовими частинами Армії УНР.

У жовтні 2018 р. року співробітниками КП Львівської обласної ради “Доля”, на замовлення Українського інституту національної пам’яті, була досліджена поховальна яма на території села Великі Зозулинці, що на Хмельниччині. У ямі були виявлені останки 26-ти людей зі слідами насильницької смерті. Характер розташування останків підтвердив свідчення історичних джерел та місцевих старожилів. 11 грудня 2018 року у Великих Зозулинцях українських вояків перепоховали за християнським звичаєм та з військовими почестями.

 

Зробити пожертву на спорудження пам’ятника можна за реквізитами:

————————————————

ПриватБанк: 4149 6090 0301 3192, Цюпка Наталя Романівна

————————————————

Найменування юр. особи: Благодійна організація «Благодійний фонд «Героїка»

Код ЄДРПОУ: 38697076

Валюта рахунку: UAH

№ рахунку: UA343510050000026005602566300

Назва банку: Публічне акціонерне товариство «УкрСиббанк»

МФО (код банку): 351005

Призначення платежу: Благодійний внесок

————————————————

PayPal: heroic.spirit@gmail.com

————————————————

Patreon: https://www.patreon.com/heroyika

Схожі Новини
  • 19 Листопада 2021
  • 3033
  • Прокоментуй!
Пам’ятник на могилі поручника Аврамчука: зібрано половину необхідної суми

Завдяки Вашим пожертвам зібрано половину необхідної суми для реалізації двох ...

детальніше
  • 17 Листопада 2021
  • 2368
  • Прокоментуй!
На Житомирщині вшанують Героїв Базару

У листопаді–грудні цього року виповнюється 100 років Другого Зимового походу ...

детальніше
  • 12 Листопада 2021
  • 2270
  • Прокоментуй!
Допоможіть встановити пам’ятник на могилі поручника Хоми Аврамчука

Цьогоріч ми маємо надію встигнути реалізувати ще кілька проєктів. Все ...

детальніше
Залиште свій Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.