30 втілених проектів
НАЗАД
  • 10 Серпня 2020
  • 2099
  • Прокоментуй!
Анонси
«Героїка» презентує базу даних борців за незалежність України

У Києві презентують масштабний генеалогічний проєкт «Імена самостійної України», присвячений учасникам українського визвольного руху.

Проєкт являє собою базу даних про вояків Військ Центральної Ради, Армії Української Держави, Галицької армії та Армії Української Народної Республіки. Презентація приурочена до 10-ї річниці створення «Героїки» – благодійного фонду, що займається вивченням та популяризацією української військової історії, спорудженням пам’ятників та пам’ятних знаків на честь борців за незалежність України.

Анонс презентації порталу "Імена самостійної України"
Анонс презентації порталу “Імена самостійної України”

Безкоштовний миттєвий доступ

Кожен охочий зможе безкоштовно і миттєво перевірити інформацію про своїх пращурів, аби підтвердити здогади про їхню службу в українських військах протягом 1917-1924 рр.

«Збройна боротьба за державну незалежність України за радянських часів була абсолютним табу для вивчення та обговорення, навіть у родинному колі. Отже, досить часто українці просто не здогадуються про те, що їх пращур воював зі зброєю у руках за незалежність України. Мета нашого проєкту – допомогти українцям дізнатися більше про долі своїх рідних і близьких», – пояснює засновник проєкту та керівник благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд.

Робота волонтерів

«Імена самостійної України» – це масштабний генеалогічний проєкт, робота над яким тривала понад 10 років на території 6 різних держав. До втілення задуму були залучені виключно волонтери. Розробку порталу також здійснили однодумці «Героїки» – програміст Максим Горковчук та дизайнер Василь Хижий.

11 тисяч імен

«Героїка» опрацювала документи з українських, чеських, американських та польських архівів, що містять інформацію про особовий склад українських військових формувань 1917-1924 рр. Були досліджені діаспорні періодичні видання та сфотографовано понад 13 тисяч поховань українських емігрантів у США, Канаді, Польщі, Німеччині та Чехії. Обробка та співставлення одержаних відомостей дозволили сформувати інтерактивну базу даних на 11 800 осіб.

Користувач може здійснювати пошук розшукуваної особи за прізвищем та одержати інформацію про:

1. військовий ранг та займану посаду;
2. дату та місце народження;
3. коротку біографічну довідку;
4. обставини смерті;
5. дату та місце поховання;
6. фото особи;
7. копії документів;
8. фото місця поховання.

«Ми не ставили собі на меті створити електронну енциклопедію чи зібрати до купи біографії із довідників. Ви не знайдете на нашому сайті розлогих життєписів. Наш проєкт орієнтований не на військових істориків, а на українців, які прагнуть дослідити власний родовід. Відтак ми надаємо перевагу коротким біографічним довідкам, які дають найважливішу інформацію про розшукувану людину», – розповідає Юрій Яворський, член правління фонду «Героїка».

Запуск проєкту «Імена самостійної України» відбудеться 19 серпня о 13:00 у форматі онлайн-презентації за участі розробників. Модератор заходу – український журналіст Вахтанг Кіпіані.

Пряма трансляція (доступна 19 серпня о 13:00) 

Схожі Новини
  • 19 Листопада 2021
  • 3033
  • Прокоментуй!
Пам’ятник на могилі поручника Аврамчука: зібрано половину необхідної суми

Завдяки Вашим пожертвам зібрано половину необхідної суми для реалізації двох ...

детальніше
  • 17 Листопада 2021
  • 2368
  • Прокоментуй!
На Житомирщині вшанують Героїв Базару

У листопаді–грудні цього року виповнюється 100 років Другого Зимового походу ...

детальніше
  • 12 Листопада 2021
  • 2270
  • Прокоментуй!
Допоможіть встановити пам’ятник на могилі поручника Хоми Аврамчука

Цьогоріч ми маємо надію встигнути реалізувати ще кілька проєктів. Все ...

детальніше
Залиште свій Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.